OV-chipkaart, als het NIET werkt

Door Jeroenneman op dinsdag 5 juli 2016 19:43 - Reacties (46)
Categorie: -, Views: 5.643

De OV-chipkaart. Inmiddels hét middel om met bus, trein of metro te reizen binnen Nederland. Na een ruwe start lijkt de meerderheid van de mensen het nu wel prima te vinden. Je swiped een keertje langs de zuil of poortjes bij binnenkomst van het station, en je swiped nogmaals bij je eindhalte.

Automatisch opladen erop, en je hebt er eigenlijk geen omkijken meer naar. Werkt best lekker zo'n systeem in heel Nederland.


Totdat het een keer niet werkt.

Want door die handige poortjes, kan het voorkomen dat je tussen schip en wal strandt. (bijvoorbeeld bij het pittoreske Rotterdam Alexander. Je kan als je uit de metro komt, niet meer in, of uit het station, zonder dat je langs poortjes wordt geleid. En die gaan geheid niet open zonder werkende kaart. ;( )

Nog leuker wordt het wanneer je een nieuwe chipkaart wil aanvragen.

In plaats van één website, die duidelijk maakt wat, hoe en wanneer, heeft iedere reisaanbieder een eigen plekje op de site, naast de site voor studenten, en de site van de OV-chipkaart. Natuurlijk allemaal met tegenstrijdige informatie, want het moet zo moeilijk mogelijk.

Nou, dan heb je de meest betrouwbare site te pakken (OV-chipkaart.nl), en dan blijkt dat je bij een kapotte kaart (dus ook buiten jouw schuld) 11 euro mag aftikken voor een nieuwe*. Nu snap ik dat er kosten zijn verbonden aan een nieuwe kaart, maar 11 euro lijkt me enigszins buitensporig voor een stukje plastic met een chip. Vooral aangezien de kwaliteit van de pasjes nogal te wensen overlaat (ik heb er 3 versleten in 4 jaar, allemaal zonder zichtbare krassen of buigingen. De chip erin geeft simpelweg de geest. Altijd netjes in de jaszak, geen buiging, geen beschadiging, gewoon intern falen).

(*Overigens schijn je die kosten terug te kunnen krijgen via een papieren( :z ) formulier. Daarbij schiet je levertijd wel van 3 werkdagen, naar 2 weken.... En zat horrorverhalen op internet van passen die alsnog geweigerd worden, of simpelweg "beschadigd" worden gebrandmerkt, ook al heeft de consument de kaart duidelijk vastgelegd als zijnde "onbeschadigd. Dynafix praktijken dus.)


In het kort de dag vanaf 16.00:

- Kaart geeft zonder enige aantoonbare reden de geest in Rotterdam
- Daar zit je dan vast tussen twee sets poortjes, waarbij je beide niet uitkomt zonder werkende kaart
- Vervolgens mag je kiezen: of je haalt gelijk een anonieme chipkaart, die je daarna nooit meer gebruikt, of je dokt voor een los kaartje. Beide zijn flink aan de prijs.
- In de trein mag je je door tig outdated en tegenstrijdige websites baggeren, en als je eindelijk een formulier vind, dan blijkt dat je 11 euro kwijt bent, mocht je nog gebruik willen maken van het OV.
- Op je eindstation kun je laten checken of je pas écht kaduuk is, maar verder dan een "yep, hij is echt kaduuk" komen ze daar niet.

Dat levert bij mij al een flinke portie frustratie op, maar ik kan me niet voorstellen hoe een 60-plusser door deze warboel heen moet komen, en zsm weer aan het reizen kan.

Ook is het een beetje van de zotte dat er niet gewoon bij een servicebalie gelijk een kaart gefixed kan worden. Waarom moet dat 3 werkdagen (of zelfs 2 weken!) kosten? Je zou zeggen dat mijn naam instant in het systeem kan worden gevonden, en dat er met hetzelfde gemak als een anonieme kaart, ook een persoonlijke kaart gedrukt kan worden.

Maar het kan gelukkig nóg vervelender, want je zou maar eens student zijn! Dan kun je namelijk 3 werkdagen niet reizen (of je moet vol tarief willen betalen), óf je mag netjes voor 6 euro een kaart kopen, en daarop een tijdelijk reisproduct zetten (7 dagen geldig). Overigens telt die 6 euro gewoon op bij de 11 euro die je sowieso al kwijt was voor een persoonlijke kaart. Pluspuntje: als je eenmaal je persoonlijke kaart terug hebt, heb je nu een vodje van 6 euro, wat waarschijnlijk kan verrotten in de la...

Ik vind het nog een wonder dat ze in ieder geval zo netjes zijn om het saldo terug te storten op de rekening. Tenminste nog "iets" wat er goed gaat. :X

Even de kleine dingetjes naar je hand zetten

Door Jeroenneman op woensdag 3 februari 2016 14:47 - Reacties (13)
Categorie: -, Views: 2.790

Tweakblogs is een prachtig systeem om nog meer te profiteren van het sterke systeem achter Tweakers.net: haar enorme schare users.

Meestal zijn er uitgebreide blogs te vinden over van allerlei zaken: van soldeerwerkjes, tot monitorreviews, evenals natuurlijk de alom bekende (en waarschijnlijk gevreesde) MarcoTM blogposts.

Helaas heeft ieder populair en bekend systeem ook te maken met "mindere content". Grote verbazing dan ook dat het schijnbaar onmogelijk lijkt om bepaalde posters simpelweg te blokkeren van de Tweakblogs lijst op Tweakers.net. :?

Is zoiets niet simpel in te bouwen voor een techcommunity als Tweakers? Gewoon een simpel vinkje:

Deze Tweakblog negeren in overzicht [x]

Natuurlijk is dit absoluut geen groot struikelblok, meer een verbazing over het feit dat zulke functionaliteit nog niet aanwezig is.


Herkenbaar gevoel? Of sowieso niet nodig, aangezien de Tweakblogs standaard niet in de Tracker staan voor nieuwe users?